|
ДС за грабежа на туристите при соца: Крадат ти от порциона или слагат надценка от 800-900% ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Септември 2016 16:47

alt
В отговарящото за туристическите услуги по времето на социализма държавно предприятие „Балкантурист”, както и в някои други стопански подразделения на тогавашното Главно управление по туризма (ГУТ) към Министерския съвет е създадена незаконна система за ощетяване на чуждестранните туристи от социалистическите и капиталистическите страни, избрали българското Черноморие за своята почивка и по-точно курортния комплекс „Слънчев бряг”.

Това разкрива строго секретен документ на бившата Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Ощетяването на туристическите групи на „Слънчев бряг” е започвало с намаляване на порциона от дневното меню и неоправдано повишаване на цените на предлаганите ястия в ресторантите на комплекса.

Схемата е разкрита от Държавна сигурност – Бургас през 1965 г. в строго секретна докладна записка относно: Допускани слабости от предприятията на ГУТ – Слънчев бряг, подписана от началника на Окръжното управление на МВР-ДС Бургас.

От документа става ясно, че още със започването на летния сезон устно от Главно управление на държавното стопанско предприятие „Балкантурист” спускали до своите екскурзоводи по ресторантите в „Слънчев бряг” да се намаляват порционите, уж с обяснението да се спестява храна за персонала, но това ДС посочва, че не е регламентирано.

„От грубо направената сметка се вижда, че по този начин от туристите се ограбват около 300 000 лева”, посочва ДС.

На второ място, в стремежа за повече печалба, ДСП „Балкантурист” – хотели и ресторанти са прибягвали до повишаване на цените на някои от ястията, което не е оставало незабелязано от туристите, особено онези, които са посещавали вече комплекса.

ДС дава и конкретни примери. „Порцията от 100 гр. сафрид (3 броя) се продава по 0,84 лв. Излиза, че един килограм сафрид струва по 8,40 лв. или надценка 800-900%”, е посочено в документа

Държавна сигурност отбелязва, че същевременно ръководствата на ресторантите „официално или не, се стремят на всяка цена да направят икономии, като намаляват грамажа на отделните ястия, което също довежда до негодувания от страна на туристите”, коментира още ДС Бургас.

Тя констатира, че между отделните структури на Главно управление по туризма съществува прикрита борба за надхитряне и надлъгване.

В строго секретната справка са коментирани и проблемите с извозване на чуждестранните групи и слабата езикова подготовка на кадрите на „Балкантурист”.

Документът е включен в разширения документален вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов