|
Български работници вдигнали стачка в Либия при комунизма ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Септември 2016 18:58

alt

Български работници и инженери на „Техноекспортстрой” са организирали стачка през 1968 г. след изпращането им на обект в Либия поради мизерните условия, при които са били оставени да работят от държавната външнотърговска организация, както и заради незаконното удържане на средства от заплатата им.

Това разкрива документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Да вдигнеш стачка по време на управлението на БКП се счита за немислимо, но немалко колективи са прибягвали до тази мярка през годините, ала цензурата не е позволявала на българското общество да разбира за тях.

Една от тази стачки е именно на работници и инженери на обекта „Себха” – Либия, а информация за нея достига днес до нас благодарение на архивите на Държавна сигурност.

В един от информационните бюлетини на Комитета за държавна сигурност при Министерския съвет от юли 1968 г. се разбира, че работниците и инженерите прибягнали към стачка поради следните основни причини:

  • „Техноекспортстой” взел решение да им удържа 8% от заплатите в нарушение на министерско разпореждане;
  • лоши битови условия, при които са поставени да работят – без климатични инсталации в помещенията за спане, където били от 10 до 15 души при 47 градуса температура;
  • липса на медицинска помощ;
  • липса на цистерна с вода, която да им бъде доставяна на обекта;
  • липса на работни дрехи, работниците работили със собствени дрехи;
  • лошо снабдяване с хранителни стоки.

От бюлетина на КДС също става ясно, че поради лошото финансово състояние на „Тесноекспортстрой” държавната ВТО не превеждало редовно заплатите на работниците и те били принудени да взимат на заем от либийските работници.

Българските работници на друг обект в Либия – „Убари” – също се готвили за стачка, но тя била осуетена от партийното бюро.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов