|
Политбюро на БКП загражда и минира българската граница, свършва бодливата тел ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Септември 2016 12:21

alt
През 1951 г. Политбюро на ЦК на БКП взима решение за ограждане на границите на България и превръщането ѝ в един от лагерите на тоталитарните комунистически режими в страните от съветския блок, но решението поражда криза поради недостиг на... бодлива тел.

Общата сума, която тогава е вложена в телени и инженерни заграждения възлиза на 44 млн. лв. Отделно са поставени над 36 000 противопехотни мини.

Това разкрива архивен документ на Гранични войски, който desebg.com публикува онлайн.

Документът е строго секретен доклад за изпълнението на решение №100 от 10 май 1951 г. на Политбюро на ЦК на БКП и състоянието на охраната на държавните граници на НРБ.

Той е подписан от ген. Йонко Панов, зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за войсковите части в МВР. Самият той е началник на Гранични войски в периода 1946-1947 г.

В строго секретният доклад се съдържа информация за укрепването на граничните отряди на границите с Гърция, Турция и тогавашна Югославия.

Отделено е място на подбора на верни партийни кадри, които да поемат службата в граничните райони.

От отпуснатите средна на обща стойност от 4 млн. лв. за границата с Югославия са изразходвани 21 млн. лв., за границата с Гърция – 17 млн. лв. и за границата с Турция – 5 млн. лв.

В строго секретния доклад е посочено, че на българските граници са поставени общо 36 590 пехотни мини. Те са разпределени така: на границата с Югославия – 15 488 мини; на границата с Гърция – 18 907 мини; на границата с Турция – 2195 мини.

„Остра нужда се чувства от бодлива тел, каквато нашата индустрия не може да даде в заплануваните количества”, посочва в доклада ген. Йонко Панов.

Той докладва и за направената реорганизация в Гранични войски.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и гранични войски” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов