|
Как БКП печели избори: В изборните секции ДС да установи дежурства ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 08 Октомври 2016 19:50

alt
Дори след като установява тоталитарен режим Българската комунистическа партия се е страхувала от антипартийни прояви сред българското общество и при провеждането на избори през първата половина на 50-те години репресивните органи на МВР са задължени да следят „враждебните елементи”, за да бъдат предотвратени „техните пъкелни планове”, а на оперативния състав на Държавна сигурност е разпоредено да организира дежурство във всяка една изборна секция. МВР пък неофициално е проверявало кандидатите за компрометиращи данни.

Това разкрива документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн, илюстриращ  как тоталитарната комунистическа власт се е подготвяла за местни избори през 1952 г., най-мрачното време на сталинизма и култа към личността у нас, внесен в България от Съветския съюз.

 Документът е строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков за вземане на мерки по линия на МВР във връзка с изборите на 14 декември 1952 г.

Тогава се провеждат предсрочни избори за местни, околийски, градски и окръжни народни съвети, а трябва да се има предвид, че по това време е възможно издигането само на кандидати на БКП, тъй като политическата опозиция е ликвидирана в края на 1947 г. (формално са допускани и кандидати на казионния БЗНС, приел програмата на БКП).

За режима и ДС враждебните елементи са „бившите лидери и ръководители на антинародните политически партии и организации на терористи, бандити на католическото, мюсюлманското и православното духовенство, на вражеските елементи сред турците и българомохамеданите, както и на реакционните елементи сред младежта”.

Във връзка с изборите министърът на вътрешните работи набелязва серия от мероприятия, сред които е „разкриването на враждебните замисли” на гореизброените „враждебни елементи”.

Наредено е също така активиране на агентурата и арести на „контрареволюционни елементи, които се намират в нелегалност”.

Засилено е наблюдението на хората в граничните зони. Поради опасения от терористични актове е засилена охраната на ръководителите на БКП и комунистическото правителство.

Указано е, че след определянето на кандидатите за местни, околийски, градски и окръжни народни съвети е „необходимо те незабавно да бъдат проверени по нашите оперативни данни и за които се окажат сериозни компрометиращи данни, да се съобщи за тях незабавно само на първите секретари на окръжните или околийските комитети на БКП, за да бъдат взети съответни мерки и подменени с подходяща кандидатура”.

Разпоредено е също така от началото на изборния ден „във всяка изборна секция да се установи дежурство от оперативния състав на ДС (в цивилно облекло под формата на представители на партийни органи или на народните съвети)”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов