|
По социалистически: Как е оскъпявана електроенергията от ТЕЦ „Марица-3” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 28 Януари 2017 14:39

alt

Разхищения на електроенергия и на ресурси за електроцентралите по време на тоталитарното управление са ежедневие и обект на проверки и следене от страна на Държавна сигурност по линия на енергетиката.

Сайтът desebg.com публикува един такъв документ, разкриващ икономическата несъстоятелност на планово организираното „народно стопанство”.

Той представялата агентурно сведение относно: Неколкократното оскъпяване на електроенергията, получавана в ТЕЦ „Марица-3”.

Документът е от 1973 г. и е на Второ главно управление на ДС (ВГУ, контраразузнаването), в което съществува отдел „икономически”, натоварен с обезпечаване на различните отрасли в страната, включително и енергийния сектор.

Агентурното сведение е на агент на ВГУ под псевдонима „САШО”. Той се позовава на ревизия, извършена в „Електропроизводство” на електроцентралата, клон Димитровград, която констатира, че при доставката на въглища от Маришкия минен басейн е възприета практиката на двустранно опробване.

В резултат на това за половин година са направени над 280 проби, които са установили значително по-ниска калоричност на въглищата.

Разликата от това, което ТЕЦ-а е плащал, е била средно с 60 до 100 калории на килограм въглища.

Независимо от тази констатация ръководството на ТЕЦ „Марица-3” не е предприело необходимото за засилване на контрола на реалното окачествяване на добиваните в рудниците на „Марбас” въглища.

И е продължило да заплаща за въглища с по-висока калоричност. Отчетен е и преразход на гориво в размер на 2895 тона, а реалният показател е 13227 тона гориво за 1971 г.
Тази практика е продължила и през 1972 г., където е отчетен преразход с 1830 тона гориво, вместо реалните 24684 тона.

Ревизията е установила, че в резултат на употребата на въглища с по-ниска калоричност се е наложило в ТЕЦ „Мраица-3” на употреби над 16 000 тона мазут, като при това себестойността на произведената електрическа енергия е оскъпена с 222 000 лв.

ДС е разпоредила агентът да продължи да информира за подобни „текущи неудачи” и е приела, че може да му се вярва.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов