|
Как ОФ властта си устроила нощен „народен съд” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 31 Януари 2017 10:52

alt
Всички знаят за устроения през 1944-1945 г. от Отечествения фронт (ОФ) т. нар. народен съд, началото на политическото „правосъдие” в България, но малцина се чували, че на места комунистическият режим е устроил нощен „народен съд”.

За такива „народни съдилища”, които са заседавали предимно нощем, свидетелства документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява поверително писмо до директора на Народната милиция в София от главния секретар на МВР и началника на отдел „Инспекторат” в министерството от март 1945 г.

В него се посочва, че в селата Приселци и Раковица, община Обзор, Поморийско, са устроени народни съдилища, съставени от лица, произлизащи от ОФ.

„Обикновено заседанията са правили нощно време. Показанията са изтръгвали с побоища. Ако дадено лице няма вина взимали му такса разноски за съда и го пускали”, се посочва в документа.

По информацията на околийския управител въпросните съдилища са призовавали лица, извършили кражби в миналото и към онзи момент.

Той наредил „народните съдилища” да бъдат разтурени, но срещу това се възпротивил началника на милицията, който покровителствал този начин на „правосъдие”.

„Управителят да си гледа кметовете и да не се бърка в моята работа”, казал местният полицейски началник.

„Действията на тези съдилища са допринесли много за излагане престижа на новата ОФ власт в този край”, се посочва в документа, с който е поискано директорът на Народната милиция да спре произвола на своя подчинен.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и промените в България 1944-1947” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов