|
При соца: Пръскали с отровния препарат ДДТ тонове зърнени храни ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Февруари 2017 19:53

alt
По времето на т. нар. социализъм в България е употребяван вредния за човека и забранен към днешна дата у нас и в Европейския съюз препарат ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан) за борба срещу вредители.

През 50-те години на ХХ век в някои случаи с ДДТ са третирани директно тонове зърнени храни, като Държавна сигурност е знаела за това и се е опитвала да изясни по агентурен път причините за това без обаче да дава гласност и да бъде предпазено населението.

За това свидетелства строго поверителна обобщена справка относно: Директна употреба на препарата ДДТ върху зърнени храни за консумация от 1950 г., който desebg.com публикува онлайн.

Тогава голямо количество зърнени храни – над 242 000 тона – са нападнати от гъгрица. Засегнати са зърнени храни в Ямболски, Русенски, Бургаски, Варненски (Сталински тогава), Толбухински (Добрички) и Старозагорски окръзи.

Срещу бръмбарите вредители е използван именно ДДТ, като на някои места препаратът е пръскан директно върху храните. Неправилната манипулация засегнала над 30 000 тона.

Всъщност днес е доказано, че пръскането с ДДТ е вредно за човешкия организъм и води до увреждане на черния дроб, сърдечносъдовата система, централната нервна система, спомага за появата на тумори и предизвиква много мутации.

В телата на пациенти, страдащи от Алцхаймер е установено до 4 пъти по-високи нива на ДДТ , отколкото здравите хора. Химическото съединение може да престои в човешкия организъм половин век, без да достигне до полуразпад и да се предаде на потомството.

Строго поверителната справка разкрива, че ДС е опитвала да изясни каква е вредата от препарата, но е получила разнопосочна информация от своите агенти и информатори.

Назначената по случая специална комисия не е успяла да установи по-категоричен начин дали третираните с ДДТ храни са годни за употреба или не.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов