|
Вили Цанков поставя пиеса в дома си, Шесто на ДС слухти кой ходи на нея ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 26 Февруари 2017 20:26

alt
Известният театрален и кинорежисьор Вили Цанков си е позволил да постави нелегално театрална пиеса в дома си по времето на комунизма, в която участие са взели популярните актьори Анани Явашев, Жоржета Чакърова и Стефан Мавродиев.

Режисьорът не само е успял да направи премиера в домашна обстановка, но и след нея са последвали още няколко успешни представления, като сред зрителите се нареждат известни артисти, писатели, художници, изкуствоведи.

 За безпрецедентното събитие в театралния живот по времето на управлението на БКП, научаваме от архивите на Шесто управление на Държавна сигурност, което е засякло информация за поставената в дома на режисьора Цанков пиеса (desebg.com публикува документа онлайн).

Интересно е, че Шесто управление на ДС събира информация кои са хората присъствали на премиерата на нелегалната постановка и ги посочва поименно: Яна Пипкова – музикален редактор в Българската телевизия, режисьорът Младен Киселов, художничката Ирина Маричкова, писателят Росен Босев, композиторът Борис Карадимчев, съпругата на актьора Анани Явашев Даниела Сотирова, изкуствоведът НИна Лаптева и др.

Шесто изяснява и хората, които са били зрители на следващите „домашни” представления: артистите Стефан Данаилов, Илка Зафирова, главният директор на Студията на игрални филми Иван Попйорданов, Петър Караангов – зам.-генерален директор на Българска кинематография и театроведът проф. Любомир Тенев.

Шесто посочва, че интересът към „стайната пиеса” е голям, включително и сред студентите от ВИТИЗ, а тя оценена като „напълно в духа на абстрактното изкуство”.

Строго секретната информация е подписана от началника на Шесто управление на ДС ген. Петър Стоянов и с нея се предлага за случая да бъде информиран ЦК на БКП.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на Комисията по досиетата”, 2015 г.

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов