|
ДС докладва за скапаната техника в селското стопанство при соца ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 01 Март 2017 16:30

alt

Комунистическата пропаганда винаги е твърдяла, че по времето на БКП партията е изградила модерно селско стопанство, мит, който след 1990 г. повтаря и БСП.

Не само, че от 60-те години на ХХ век тоталитарният комунистически режим запълва липсата на средства в селското стопанство с тайно изтегляне на спестяванията на българските граждани от ДСК (на тяхно място е вкарвала неконтролируемо количество новопечатани пари без покритие), но още от самото начало на насилствената колективизацията техниката в селскостопанския сектор е изключително на ниско ниво и некачествена.

За това свидетелстват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява специално съобщение на Дирекция Държавна сигурност относно: изработените лошокачествени редосеялки и запасни части на земеделски машини в завод „Георги Димитров” – Русе и производственото предприятие – гр. Толбухин (днес Добрич) от 1950 г.

В него се разкрива, че в много М.Т.С-та (машинно-тракторни станции, б.а.) са получени негодни за работа редосеялки, произведени в русенския завод „Георги Димитров”, както и произведени с лошо качество резервни тракторни части в от предприятието за производството им в Добрич (тогава прекръстен на съветския генерал окупатор Толбухин, б.а.).

Описани са ползването на масови дефектни машини в редица тогавашни окръзи – Враца, Плевен Русе, Бургас и др.

„Зъбните колела траят само два дни, след което се трошат, дисковете се изкривяват, чепят се апаратите, които определят гъстотата на посева”, е записано в специалното съобщение на ДС.

Тракторните бутала, които са произведени в завода в Русе, също са дефектни. След 400 декара части от тях се разбиват. При оран изкарват само 200 часа вместо определените 1000 часа.

ДС информира, че е взела мерки да установи „виновниците”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов