|
Когато работниците недоволстваха срещу ленинските съботници ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Март 2017 20:45

alt
За по-младите хора в България понятието ленински съботник е напълно непонятно и неразбираемо. Как може да накараш някого да работи в събота и то без заплащане? Може, когато партията е тоталитарна и комунистическа. И на всичкото отгоре сляпо копира опита на болшевиките в съветска Русия.

Интересното е, че е съществувала негласна съпротива срещу това втръснало на българите партийно мероприятие дори през 80-те години – последното десетилетие на комунистическия режим в България.

Това се потвърждава от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна обзорна оперативна сводка на Окръжно управление на МВР-ДС Видин относно: Обстановката в окръга, произтичаща от полските събития.

Документът е от края на 1981 г. и началото на 1982 г., точно когато в Полската народна република е въведено военно положение от полската компартия в опит да спре нарастващата сила на опозицията в лицето на независимият синдикат „Солидарност”.

В документа са представени коментари и реакцията на населението във Видински окръг, като са цитирани конкретни граждани

Един от най-интересните моменти е, че работниците от стопански комбинат за помпи „Георги Димитров” – Видин са изразили недоволството си от честото работене в съботните дни. Само през декември 1981 г. те са работили три съботи и според тях това е причината да се правят изказвания, че в България няма профсъюзи.

ДС е видяла зад това свързването им със събитията в Полша и е уведомила ръководството на комбината.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов