|
Комунисти, „неправилно” разбрали линията на партията за влизането в ТКЗС: Бой и принуда ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Март 2017 19:34

alt
Едно от „завоеванията” на управлението на Българската комунистическа партия – ТКЗС – разкрива насилствения начин на отнемането на земята на селските стопани в България.

За извращенията, съпътствали колективизацията, извършена от комунистическия режим по съветски образец у нас, свидетелстват множество архивни документи на Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com публикува един от тях – лично строго поверително специално съобщение относно: Направените извращения от страна на партийни членове в село Славотин, Михайловградско (днес Монтана) при масовизацията на ТКЗС в селото.

Документът е от 1951 г. и е подписан от околийския началник на МВР и началника на отделението, разработващо селячеството. Адресиран е до началника на отдел Държавна сигурност във Враца и до началника на отделението там, отговарящо за следенето на селяните.

В него са описани действия на трима комунисти – председателя на ТКЗС в Славотин, председателят на ДСНМ (Димитровска социалистическа народна младеж), който е бивш милиционер, както и действащия общински милиционер, бивш ятак на партизани – през 1950 г.

Те са си позволили да нанесат побой на няколко селяни, които са извикани в селсъвета, но са отказали да влязат в ТКЗС.

ДС посочва, че действията на местните партийни тартори нарушават законността.

„Извращението на гореспоменатите лица се дължи на това, че същите не добре са разбрали линията на партията и начина за водене на разяснителна работа”, се посочва в специалното съобщение на ДС.

Документът е включен в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов