|
ДС брояла хонорарите на хористите в операта ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 29 Март 2017 17:38

alt
Държавна сигурност толкова се е била увлякла в стремежа да контролира всичко, чу не само е слухтяла какви са настроенията сред хората на изкуството, но и събирала доноси за финансовите възнаграждения, които те са получавали.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретно сведение относно: Подготовката на хора на Национален академичен театър за опера и балет (НАТОБ) за Залцбургските тържества.

Документът е от 1979 г. и представя на какви изпитания са били поставени хористите преди гастрола им в Австрия същата година.

ДС се е интересувала от интригите зад кулисите чрез свои агенти в операта, включително и за дневните, с които хористите ще са командировани в чужбина (18 долара дневни).

 От донесението се разбира, че на практика изпълнителите са щели да получат по-малко, а разликата е щяла да покрие част от загубата от предишното турне в Швейцария, която се изчислявала на 18 000 – 20 000 долара.

В агентурното донесение обстойно място е отделено на „разточителството”, което според агента "МАКСИМ" на Софийско градско управление на МВР-ДС, е причината да се получи финансова загуба за хора. В типично соц стил е коментирано кой солист колко е пеел и срещу каква командировка.

По време на подготовката за Залцбургските тържества хорът на операта е работил извън работно време, провеждайки цели 90 репетиции! Никой обаче не се интересувал да създаде необходимите условия на състава.

За да се реализират икономии хористите се съгласили по време на задграничната си командировка в Австрия да бъдат настанени в студентски общежития срещу 15 австрийски шилига, вместо полагащите им се 500 шилинга.

Отделено е място за ролята на диригента Руслан Райчев, който по това време работи в операта. Копие от донесението е изпратено на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов