|
ДС връщала от СССР български работници за антисъветски прояви ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Април 2017 10:52

alt

Наред с лицата, които са имали криминални прояви Държавна сигурност е следяла и връщала от различни републики в бившия Съветски съюз българските работници с антисъветски прояви.

Това стана ясно от архивни документи на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява справка за резултатите от изпълнение решението на Колегиума на МВР и другите обществено политически организации, относно засилване подбора при набиране на български работници за СССР, както и за подобряване на агентурно-оперативната работа в тази насока.

Документът е от 1971 г. и е подготвен от представителството на МВР-ДС в Москва.

В него е посочено, че в строителството и горската промишленост работя близо 12 000 български работници и специалисти, а заедно със семействата си достигат до 15 000 души. До края на 1971 г. се очаква техният брой да нарасне на 19 000 – 20 000.

Българските работници работят на 26 обекта в 7 различни републики на Съветския съюз.

От пристигналите към юни 1971 г. почти 7900 души са върнати в НРБ преди срока на изтичане на договорите им общо 984 работници. За едностранно нарушаване на договорите са върнати 515 души, които обаче не са работили преди това в строителството и не са имали нужните трудови навици.

Освен тях дисциплинарно са уволнени и върнати в България 263 души за „особено тежки нарушения на трудовата дисциплина и нормите на обществено поведение”.

Наред с криминални и хулигански прояви МВР-ДС е върнала и такива, които са проявили „злостни антисъветски нападки, разложителна дейност, унищожаване на политически плакати и подготовка за измяна на родината”.

Техните автори са определени като лица, стоящи на нездрави политически позиции, създаващи „вредни настроения против Съветския съюз”.

През 1970 г. Колегиумът на МВР е приел решение за предприемане на мерки от органите на ДС по отношение на проявите на българските работници в СССР.

Отчетено е направеното за подобряване на подбора на работниците за Съветския съюз и различните мероприятия на оперативната група на ДС в СССР.

Направени са предложения са изпращане на оперативни работници в различните обекти и внедряване на агентура сред трудовите колективи на българските работници.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов