|
АЕЦ „Козлодуй” при соца: грешки, неудачи и цакане на карти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Април 2017 19:57

alt

Още преди АЕЦ „Козлодуй” да бъде открита официално през септември 1974 г. са допуснати грешки от проектантски характер и други неудачни решения, а ниската дисциплината на част от състава се изразява в играене на карти.

Това е констатирано в строго секретна докладна записка от офицер от отдел 10 „Икономически” на Второ главно управление на ДС, адресирана до началника на отдела.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, е от юли 1974 г. по същество представлява преразказ на донесение, направено от агент, работещ в самата атомна централа, вербуван от Държавна сигурност с цел обезпечаването на сигурността на стратегическия обект.

Обърнато е внимание на погрешното проектиране на системите на ХВО (химическа водоотчистка). Помпите и автоматиката са поставени в помещение, където се разтоварват киселини и поради тази причина излизат от стоя за броени месеци.

Според агента, който очевидно е специалист в АЕЦ и има опит за подхода в други страни от СИВ, от Австрия са внесени некачествени дозиращи помпи, а след това те са дублирани с други, също австрийски, за да се обезпечи нужната сигурност. Спирането на ХВО на АЕЦ означава авария.

В строго секретната информация е отбелязано и ниската дисциплина на част от работещите в АЕЦ. Така например след спиране на инсталациите цялата смяна се затворила да играе карти. Друг път по нареждане не неоторизиран служител са спрени компресорите.

Стигнало се е и до положение на наводняване на помпената станция на АЕЦ „Козлодуй” в резултат на забравени отворени люкове на смукателните помпи. Пропаднал е и канала за довеждане на вода в атомната централа.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов