|
Комунистически извращения срещу селски стопани, отказали да влязат в ТКЗС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Април 2017 08:11

alt
Председатели на БКП по места, инструктори и отговорници на компартията са раздавали „правосъдие” при осъществяване на насилствената колективизация през 50-те години на ХХ век, като силовите им методи са включвали побоища, заплахи за изселване, глоби и принудителен тежък физически труд.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Допуснати извращения при масовизацията на КЗС. Тя е от март 1951 г. и е на отдел 03 „Селячество” на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията.

В документа са посочени конкретни примери на репресии срещу български селски стопани от районите на Кулско и Асеновградско, отказали да се включат доброволно в ТКЗС.

Така например по нареждане на инструктор от Окръжния комитет на БКП в село Раброво, Кулско, е изготвен списък на всички стопани със задължения към държавата, от които е иззета царевица.

Същият инструктор заедно с председателят на селсъвета заставили селяните, отказали да влязат в ТКЗС, с вадене на 10 кубика камъни като наказание.

Други селяни са били арестувани, бити, псувани и заставени да подпишат за влизане в ТКЗС или декларации, че са „заклети врагове на народа”.

В друго село в Кулско от селяните, отказали да влизат в ТКЗС им било отнето сеното, а в трето село селяните направо избягали, за да не бъдат записани в ТКЗС.

В село Каленик бягството на селяните се превърнало в масово. Там отговорникът на партията ги задължил да изплатят данък. При отказ на селянин да се яви в селсъвета милиционер тръгнал да арестува жените от домочадието му, които се разбягали с плач, а той си позволил да стреля над главите им.

В Асеновградското село Ягодово молби за напускане на ТКЗС подали 350 души, като основание за това масово са посочвани от селяните заплахи, че ще бъдат изпратени в „Диарбекир” или в „Димитровград”.

На друго място в Асеновградско председателят на Общинския народен съвет заплашил, че онези, които не влязат в ТКЗС ще бъдат изпратени в Делиормана.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и колективизацията 1944-1959” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов