|
Недоволствата на работниците и селяните от управлението на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 01 Май 2017 08:33

alt
Противно на комунистическата пропагандата, че българското общество е поело неотклонно по пътя на социализма и че работническата класа безрезервно приема повелите на партията, немалко работници са изразявали недоволство и несъгласие с тоталитарния режим на БКП.

Това разкриват архивни документи на МВР-ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Той представлява писмо на ДС до министъра на вътрешните работи от 1957 г.

В него са описани редица случаи на недоволство на работници и селяни от различни колективи под различни форми срещу управлението на БКП.

Така например транспортните работници в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и др. са заявили, че ако не им се изпълнят исканията ще парализират транспорта.

В Пловдив артистите в операта са организирали протест заради намалените им заплати.

Работниците от ДИП „Антон Иванов” са изразили протест, че са работили по 9 часа, а не по 8 часа за изпълнение на нормата.

Шивашки работници от София са изразили протест, че за изработените от тях работни комбинизони за износ в СССР са щели да им платят по 6 лв., а не по обещаните 16 лв.

Тютюневите работници в Пловдив пък са негодували, че административният персонал е взимал повече пари от тях.

В Габрово се стигнало до напрежение в бюрата за безработни. В Девинска, Смолянска и Троянска околии хората негодували от нарядите за вълна по ново постановление.

В Благоевградско селяните пристъпили към изколване на добитъка в знак на нежелание да влязат в ТКЗС.

Отбелязано е, че във Видинска, Пазарджишка, Самоковска и Велинградска околии при масовизацията на ТКЗ са станали извращения – насилия, побоища и убийства на стопани.

Подчертано е, че в ТКЗС поради слабости на ръководствата им, кражби, разхищения и малки възнаграждения са предизвикали недоволства и заявления от работници за напускане на трудовите стопанства.

„Горните слабости не остават скрити от врага, който свячески се стреми да ги използва, разколебана неукрепналите политически работници и членове на ТКЗС”, се посочва в документа.

Върху него зам.-министърът на вътрешните работи Георги Кумбелиев е поставил резолюция: „Такива факти, ако не са стари и съобщавани на ЦК, трябва да се приведат, уточнят и съобщят на ЦК”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност, профсъюзите, стопанския живот и  работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов