|
Държавна сигурност е разработвала над 750 членове на БКП до Априлския пленум ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Май 2017 19:39

alt

До Априлския пленум през 1956 г. Държавна сигурност е разработвала над 750 членове на компартията, като много от тях са по подозрения за връзки с полицията преди 9 септември 1944 г., но и лица, които са определени като „предатели” или „убийци”.

Това разкриват архивни документи на ДС, които desebg.com публикува онлайн.

През 1950 г. в МВР-ДС е създадена специална структура (отделение „П”, което впоследствие прераства в отдел II), на което е възложено проучването на полицейските архиви преди Деветосептемврийския преврат, а единствено ЦК на БКП е получавало информация от него.

Интересното е обаче, че в края на 1954 г. министърът на вътрешните работи е предложил на Политбюро на ЦК на БКП отдел II да бъде разформирован с мотива, че всички полицейски архиви и тези на Разузнавателния отдел (РО) на щаба на войската са събрани в МВР.

По това време – декември 1954 г. – първи секретар на ЦК на БКП вече е Тодор Живков, който съгласувано с Москва е поставен на този пост при оттеглянето на Вълко Червенков през пролетта на същата година.

На априлския пленум през 1956 г. Живков вече е утвърден като лидер на комунистическата партия. Самият той е обект на множество съмнения, че през 30-те години е агент-провокатор и дори поради тази причина е изолиран от партията в София за известен период от време.

Малко известен факт е, че след 9 септември 1944 г. Живков набързо се обръща към партията, за да му бъде отменено партийно наказание, наложено точно по тези причини (виж полицейското досие на Тодор Живков - ТУК).

В строго поверителен доклад относно: Работата на отдел II ДС по разработването на полицейските досиета, адресиран от министъра на вътрешната работа до ЦК на БКП през декември 1954 г. е посочено:

„От 1951 г. досега са разкрити секретни сътрудници, донасяли по линия на БКП и РМС – 290, разни доносчици на полицията – 987, предатели – 93, убийци – повече от 140 души.”

На ЦК на БКП са изпратени специални съобщения за 635 членове на партията, подписали „капитулационни декларации”. Една част от разкритите са осъдени на смърт, а други на различен срок затвор.

Интересното е, че оригиналът на документа е изпратен на министър-председателят Вълко Червенков - проводникът на най-млакобесната политика на сталинизация в България, включително и чрез репресивни методи, преследване и чистки дори в редиците на партията по примера на Сталин в СССР.

В сведение за водените на отчет по линия на ДС членове на партията към 16 април 1956 г. е посочено, че общия брой на тези лица е 769.

Документите са включени в разширения вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов