|
Държавна сигурност нарочва студенти за изключване ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 24 Май 2017 19:57

alt

Държавна сигурност не само е следяла сферата на образованието, но се е намесвала при определянето на студенти, които да бъдат изключени.

Това разкрива документ от архива на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителен доклад до началника на отделение „Б” (контраразузнаване) от началник на група в отдел 01, отговаряща по линия на образованието от 1948 г.

В документа е посочено, че докладваните за изключване 17 студенти са „вемеристи” (последователи на ВМРО, б.а.). Те са описани като активни членове на младежките секции на крилото на Иван Михайлов преди 9 септември 1944 г.

Основанието за изключването им е, че „продължават да се събират, да обмислят тяхната дейност сред студентите. Настройват и поддържат духа на бившите членове от младежките секции, привличат нови съмишленици, настройват ги против властта на ОФ”.

Част от нарочените за изключване студенти са били подсъдими в процеса срещу членове на ВМРО през 1946, но са били оправдани. В доклада са коментирани дейността на отделни студенти.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност и образованието 1944-1989” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов