|
Държавна сигурност срещу Солженицин ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 02 Юни 2017 21:16

alt
Изгонването на руския писател Александър Солженицин от СССР през 1974 г. е провокирало засилен интерес към неговото творчество сред българската интелигенция, а срещу политиката на БКП в културната сфера освен в София са се обърнали и млади представители на интелигенцията в провинцията.

Това разкрива архивен документ на МВР, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация за оперативната обстановка по линия на интелигенцията за 1974 г. на Седмо управление (информационно) на МВР.

В нея е подчертано, че „развихрения изкуствен шум от Запада около Солженицин нанесе сериозни вреди на нашата интелигенция”.

Посочено е, че западните радиостанции са слушани с голям интерес. Някои писатели са направили магнетофонни записи на откъси от романа на Солженицин „Архипелагът Гулаг”, а други се снабдили с книгата и са я разпространявали.

Констатирано е, че докато преди две-три години зародилата се тенденция за противопоставяне на политиката на БКП в културната област е обхващала само кръг писатели в столицата, сега тя е обхванала и група млади хора в провинцията.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция” на комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов