|
Какви агенти е изпращала ДС по Черноморието да донасят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 07 Юли 2018 12:11

alt
През 1966 г. тогавашният комитет за Държавна сигурност е разпоредил да се събере информация от Окръжните управление на КДС с какви агенти, владеещи чужди езици, са разполагали, за да ги използват през лятото по разпределяне в курортите по Черноморието.

Очевидно, КДС не е разполагал в централните управления с достатъчно квалифицирана агентура по линия на туризма и е пребягнала до тази мярка.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за агентурата от Окръжните управления на КДС, владееща чужди езици с възможности да бъдат използвани по Черноморието през 1966 г.

Подполковник от подразделението на Трето управление на ДС, към което се е водило оперативно-агентурното обезпечаване на туризма към онзи период, е посетил различни окръжни управления, да са събере нужната информация за агенти със западни езици.

След договорка със съответните структури на КДС тази агентурна е следвало да бъдат маршрутирани по различни курортни места по българското Черноморие за летуване с цел събиране на агентурни донесения.

В строго секретната справка е изброен подробен списък с профилите на агентите с чужди езици, които са представлявали оперативен интерес за използването им по морето.

Сред тях фигурират сервитьори от „Балкантурист”, лекари, учители, футболни съдии, счетоводители, архитекти, агрономи, юристи, аптекари, та дори и католически свещеник.

Освен агентите в списъка са посочени и профилите на доверителни връзки (ДВ), които също да бъдат използвани по тази линия на морето.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов