|
Как ДС следи и разработва висши членове на БКП с антипартийни коментари ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Юли 2018 11:11

alt
Освен да преследва своите идеологически противници от различните слоеве на обществото Държавна сигурност е имала и задача да следи и разработва членове на БКП, включително и високопоставени такива, които са си позволявали да изразяват различно мнение от това на ръководството или да правят коментари, които не се харесват на комунистическата върхушка.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно постановление относно: Откриване на групова активна разработка на лица, наказани от партията за антипартийни и фракционни изказвания.

Документът е подписан от началника на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията (предшественикът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия) ген. Георги Кръстев и е утвърдено от зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, известен като един от висшите ръководители в МВР-ДС, близък до Тодор Живков и натоварван от него със специални задачи.

Строго секретното постановление е от януари 1960 г., а груповата активна разработка (ГАР) е заведена на общо 12 лица под псевдонима „ТАРАЛЕЖИ”.

В списъка фигурират имената на такива известни партийни кадри като Георги Чанков, Добри Терпешев, Йонко Панов, Петко Кунин, Иван Масларов, Борис Копчев, Никола Колев – Комара и др.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов