|
Къде комунистическият режим е изселвал хора на принудителен труд след закриване на лагера край Ловеч ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Март 2019 21:42

alt

Само няколко месеца след тайното закриване на концлагера край Ловеч и женския му филиал край село Скравена, Ботевградско, през април 1962 г. комунистическият режим е определил нови места, на които противници на тоталитарното управление на БКП да бъдат изселвани и задължавани да извършват принудителен труд.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява заповед на Министерството на правосъдието от 15 август 1962 г., издадена въз основа на Указа за борба против лицата, отклоняващи се от обществено полезен труд и водещи противообществен, паразитен начин на живот.

Заповедта включва списък от 15 големи обекти в страната, в които хора, квалифицирани по цитирания указ, са изследвани и поставяне в принуда да работят тежък физически труд.

Такива места са „Бобов дол”, язовирите „Жребчево” и „Медет”, различни държавни земеделски стопанства (ДЗС) в Разградско, Добричко и др., „Пътни строежи” – Стара Загора и ТЕЦ „Марица – Изток”.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

 

 

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов