|
ДС преди смачкването на Пражката пролет: В Чехословакия назряват нови събития ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Август 2019 17:00

alt
Три месеца преди смачкването на Пражката пролет от войските на Варшавския договор начело със съветските войски през август 1968 г. Държавна сигурност вече е подозирала, че в Чехословакия започват да се оформят нови събития.

За това свидетелства документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява информация относно: Някои констатации в факти по развоя на събитията в ЧСР. Тя е от 18 май 1968 г. и предшества с около малко повече от 90 дни нахлуването на съветските войски на 20 срещу 21 август 1968 г. в Чехословакия.

Тя е от резидентурата на ДС в Прага и е подготвена от оперативен работник, който очевидно е проследил събитията в чехословашката столица. Цитирана е и оценката на българския посланик там по това време.

Отбелязан е спад на интереса на западни журналисти, но в същото време е подчертано откритите антисъветски лозунги, издигани в Прага, сред които и крайни като „Смърт на болшевиките”.

Подчертан е и процесът на освобождаване на редица високопоставени партийни членове на Чехословашката комунистическа партия, както и неофициално обявения голям брой на самоубийства на партийни кадри и такива в армията и службите.

„Все повече стават ходовете, насочени към реално влошаване на отношенията със СССР”, е посочено още в информацията.

Според ДС тревога буди и положението сред младежта. Прага е описан като град, в който много повече например от Виена „се шляели” млади хора с дълги коси, къси рокли, съзнателно занемарен външен вид и пр.”

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов