|
ДС внедрила стотици агенти в средните и висши училища ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 14 Октомври 2019 10:29

alt
Още през втората половина на 40-те години на Държавна сигурност е успяла да внедри стотици агенти в образователния сектор, като най-много те са били в средните и висши учебни заведения.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява Приложение към годишния отчетен доклад на отделение „В” на ДС от септември 1947 г., отнасящо се за разположение на агентурния апарат и организационното състояние на отделението.

По това време отделение „В” на ДС отговаря за няколкото направления като образование, интелигенция, духовенство и държавен апарат и приема част от агентурната мрежа по тях на отделение „А” (политическо разузнаване).

Макар и да има формални контраразузнавателни функции отделение „В” по същество политическа дейност в интерес на БКП като преследва своите обекти на основание на техните политически прояви.

От архивния документ се разбира, че най-много сътрудници отделението е внедрило в средните училища – 422 агенти, следвани от висшите учебни заведения – 406 агенти и от занаятчиите – 74 агенти.

Прави впечатление, че още по това време Държавна сигурност е имала агенти сред висшите съдии и прокурори – 7 агенти, лекарите – 24 агенти, сред учителите от основните училища – 48 агенти и търговците – 25 агенти.

Много по-малко са агентите сред творческата интелигенция: артисти – 8, музиканти – 1, писатели – 2, художници – 1.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов