|
Да те разработва Държавна сигурност след концлагера „Белене” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Май 2020 19:33

alt

 

Много от преминалите без съд и присъда през най-големия концлагер за политически противници на БКП „Белене” са били следени от Държавна сигурност след освобождаването им, като целта е била да се засече евентуално „вражеска дейност”.

Това показват множество документи от лични разработки, водени от ДС на жертви на тоталитарното управление на БКП, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверително постановление за завеждане на оперативна наблюдателна разработка на Атанас Москов под псевдоним „Саюзист” по линия на БСДП (обединена) в гр. Севлиево.

 Документът е от ноември 1953 г. и е предложен от един от инспекторите по ДС в Държавна сигурност Севлиево и утвърден от околийския началник на МВР-ДС в града.

Атанас Москов, е юрист и учи дипломатически науки в Брюксел. Става активен социалдемократ, с позиция в Изпълнителния съвет на Социалистическия интернационал. След завръщането си от чужбина работи с Кръстю Пастухов във вестник „Свободен народ”, заради което ДС определя, че той е „злословил против партията, правителството и Съветския съюз”.

След ликвидирането на политическата опозиция Москов е изселен от София със семейството си в Севлиево, а след това е въдворен без съд и присъда в „Белене” за срок от 5 години.

През октомври 1953 г. е освободен от „Белене”. В документа е пропуснато да се посочи, че срещу него ДС води следствие и той в продължение на месеци е измъчван в килиите на репресивния апарат на БКП.

„Атанас е човек с голяма обща култура, хитър, предпазлив, умен, не е страхлив, ползва се с авторитет”, го характеризират в ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и юриспруденцията 1944-1975”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов