|
В чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите се плаща, за да играят ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 17 Май 2020 21:47

alt

 

„В чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите се плаща, за да играят”. Тази максима, направена през 60-те години от чешко-австрийския футболен треньор на „Левски” и българския национален отбор Рудолф Витлачил, е припомнена в строго секретно агентурно сведение до Държавна сигурност, описващо състоянието на българския футбол в залеза на тоталитарния комунистически режим, което desebg.com публикува онлайн.

Донесението е на агент на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „ДОБРОМИР” и е от месец септември 1984 г.

То се отнася до „Необосновано увеличение (двойно) на премирането на националния отбол по футбол”.

Коментирайки „недоброто състояние на българския футбол, което продължава вече доста години”, агентът посочва, че от два месеца Българската федерация по футбол има двама нови ръководители – Иван Шпатов, главен секретар на Министерския съвет, който е председател на обществени начала и първи зам.-председател в лицето на Петър Сучев, зам.-председател на УС на БСФС.

Двамата са убедени от тогавашния старши треньор на националния отбор Иван Вуцов да се увеличат премиите на футболистите.

По това време започват квалификациите за световното първенство през 1986 г. в Мексико и е стартирала подготовката за първите три срещи, които са в чужбина.

Агентът съобщава, че увеличението на премиите за националите, треньорите и другите длъжностни лица (лекар, масажист, администратор) става двойно – от 150 000 лв. на 300 000 лв., като вече било уговорено с министъра на финансите (по това време Белчо Белчев, б.а.) и с първия зам.-председател на Комитета по труда и социалното дело.

Агентът уточнява, че сумата от 300 000 лв. премия се отнася до осемте срещи от квалификациите, което средно на среща прави по 37 500 лв., като на един футболист ще се падне над 2000 лв. (при средна заплата в страната 125 лв., б.а.).

Агентът отбелязва, че безспорно в спорта материалните стимули са необходими, но в случая се допускат две грешки.

„Пак се надяваме, че с повече пари ще компенсираме липсата на високи спортно-технически и морално-волеви качества у състезателите”, коментира агентът.

И второ „вместо да изчакаме да видим дали ще играят състезателите и тогава да ги наградим, ние се връщаме към системата, която още през 1966 г. беше осъдил треньорът Рудолф Витлачил, който каза, че В чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите се плаща, за да играят”, заключава агент „ДОБРОМИР”.

Чешко-австирйският треньор прави „Левски” шампион през 1965 г., а националният отбор класира за световното по футбол в Англия през 1966 г.

ДС посочва, че агентът е проверяван и може да му се вярва. Информацията е изпратена да Шесто управление на ДС за борба идеологическата диверсия, което следи и спорта.

Върху донесението е поставена резолюция, указваща на зам.-началника на Шесто управление на ДС Младенов да провери информацията и да се подготви доклад за ЦК на БКП.

Документът е включен в „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов