|
Още при тоталитарното управление на БКП: Корупция и нагласени мачове ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 23 Май 2020 10:45

alt

 

Държавна сигурност е получавала информация по агентурен път за корупцията и уговорените мачове в българския футбол, но не е давала публична гласност на тези отрицателни тенденции.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно агентурно сведение относно: Нарушения в Българската футболна федерация и нейния председател Димитър Николов.

Документът е от 1984 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, което е следяло и процесите в спорта.

В него агент на Шесто управление донася за голям читателски отзив от цялата страна в един от тогавашните вестници на статия, посветена на завършилото футболно първенство.

В редакцията са получени над 1500 читателски писма с критичен дух, писани от възрастни хора, които са следели футбола в България, като основната тема в тях е била корупцията във футбола и нагласените мачове.

Коментирано е неправилното отнемане на третото място на ЖСК „Спартак”, както и срещу монополното положение на „Левски-Спартак” и ЦСКА „Септемврийско знаме”.

В агентурното донесение са изложени и редица случаи на корупция, свързани с Димитър Николов, председател на Българската футболна федерация (1982-1984).

Николов е номенклатурен кадър по линия на физкултурния сектор в Секретариата на ЦК на БКП. През 1980 г. е избран за член на организационната комисия при УЕФА и е заслужил деятел е на физкултурата.

Посочени са случаи, в които той се е възползвал от различни материали услуги и злоупотреба с положението си.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов