|
Радио „Горянин” започвало с марша „Един завет” и завършвало с химна „Шуми Марица” ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 25 Май 2020 20:03

alt

 

Антикомунистическата радиостанция „Горянин” (1949-1962) е започвала своите всекидневни емисии с марша „Един завет” и е завършвала с химна „Шуми Марица”.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Радиостанция „Горянин” от 1957 г., изпратена до ръководството на МВР-ДС.

„Един завет” и „Шуми Марица” са свързани с високо патриотичното чувство на българите до попадането на страната под съветска окупация и идването на власт на комунистическата партия през 1944 г.

„Един завет” е един от най-известните български военни маршове (по стихотворението на Иван Йончев от 1915 г. и музика на капелмайстор Георги Шагунов от 1919 г.), познат и като „Заветът на дедите ни”.

 „Шуми Марица” е националният химн на България от 1886 до 1944 г. (по текст на Никола Живков и Иван Вазов).

Репресивният апарат на БКП обаче посочва, че радиостанция „Горянин” „води злостна пропаганда срещу НР България, насочена към подриване на мероприятията на народната власт”.

ДС посочва, че тя се стреми да „внесе смут, недоверие и настроения за вражеска дейност сред населението на нашата страна”.

По време на събитията в Познан (първата генерална стачка и демонстрации срещу комунистическия режим  в Полша през юни 1956 г., б.а.) и Унгарското народно въстание през есента на същата година радиостанция „Горянин” е призовавала за открити действия срещу комунистическия режим в България.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов