|
Комунистическият режим не допуснал лагеристите да работят на надници и да помагат семействата си ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 21 Март 2021 14:10

alt

 

След 9 септември 1944 г. комунистическият режим създава над 40 трудови лагери (трудово-възпитателни общежития) по съветски тип, но не разрешава на политическите противници, които въдворява в тях, да работят на надници и да подпомагат семействата си.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, които desebg.com публикува онлайн.

Те представляват кореспонденция на МВР-ДС с Министерския съвет и Регенството от 1945 г. по въпроса за създаването на фонд „Трудово възпитателни общежития“ към вътрешното министерство.

От писмо на министъра на вътрешните работи до министър-председателя  от август 1945 г. се разбира, че МВР-ДС е поискало от министъра на финансите (по това време безпартийния Петко Стоянов, а от 17 август същата година Станчо Чолаков – „Звено“, б.а.) да разреши част от лагеристите да бъдат предадени в помощ на Министерството на благоустройството за работа в държавни стопанства и предприятия.

Става въпрос за въдворени, включително и такива, които режимът е определил като „политически опасни лица“.

Трябвало е да им бъде определена конкретна надница, с която да се самоиздържат и дори с част от нея да подпомагат семействата си.

Министерството на финансите обаче се противопоставило на това с формални причини.

Впоследствие с министерско постановление било допуснато за въдворени лица, предадени на работа към тогавашната Дирекция на железопътните линии да им се отпускат средства само за храна.

МВР-ДС посочва, че важно обществено и социално положение било вместо въдворените да стоят в арести и лагери да работят.

По тази причина предлага създаването на фонд „Трудови възпитателни общежития“, чрез който въдворените да могат да гарантират издръжката си чрез своя труд.

И на този проект министърът на финансите отказал да даде ход, поради което министърът на вътрешните работи, по това време Антон Югов, поставил проблема пред министър-председателя (Кимон Георгиев).

От архивните документи става ясно, че ОФ правителството е приело министерско постановление за това, което е утвърдено с указ от Регенството.

Документите са включени в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов