|
Режимът на БКП пращал в затвора младежи адвентисти, отказали да носят оръжие в казармата ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Април 2021 16:09

alt

 

Тоталитарният режим на БКП е пращал на съд младежи адвентисти, за това, че не са желаели да носят оръжие по време на отбиването на военната си служба или да положат клетва след встъпването в редовете на БНА.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка за случаи на нарушение на Закона за изповеданията от страна на членовете и ръководителите на адвентната, протестантски и католическа църкви у нас.

Документът е от 1954 г. и разкрива, че само в периода 1952-1953 г. са осъдени над 15 младежи по описаните по-горе причини, като присъдите са били между 3 и 7 години затвор.

ДС е отбелязала, че ръководствата на адветните църкви, както и педесятната, и конгрешанската църкви системно нарушавали закона, като не съобщавали местата, на които провеждали негласни конференции.

Според репресивния апарат на БКП това се правило, за да се прикрият насоката, начина и същността на дейността на тези църкви.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 3. Протестантска църква и религиозни секти 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов