|
Държавна сигурност инспектира изборите (1945 г.) ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 04 Април 2021 11:28

alt

 

Репресивният апарат на БКП е разпратил свои „наблюдатели“ в страната преди парламентарните избори през есента на 1945 г., които са инспектирали по райони готовността и обстановката преди самия вот и по време на него.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад от инспектора Иван Даскалов относно обиколката му в Пловдивска област във връзка с парламентарните избори, проведени на 18 ноември 1945 г.

От документа става ясно, че в продължение на две седмици преди парламентарния вот офицерът от ДС е бил в Пловдивския регион, а в деня на самите избори е посетил избирателни секции в Пазарджишко.

Човекът на ДС констатира, че най-голямата трудност, с която се е сблъскал, е „, че повечето кметове и някои околийски управители, не са подготвени за заеманите длъжности“.

„Всичката работа за изборите беше възложена на някой общински писар“, посочва в доклада си инспекторът от ДС.

Той критикува ръководителите на местната администрация, че техническата част по подготовката на изборите им се е струвала второстепенна.

Инспекторът от Държавна сигурност подчертава, че резултатът от изборите в много села са показали, че „личността на кмета има решително значение за създаване на благоприятно или неблагоприятно отношение на масите към властта“.

Офицерът е коментирал резултатите в някои от околиите в Пловдивско.

Парламентарните избори през ноември 1945 г. са бойкотирани от политическата опозиция и в резултат на това всички места в 26-то Народно събрание са спечелени от Отечествения фронт. С него е поставено началото на законодателството на тоталитарния комунистически режим, утвърдил се категорично след смазване на политическата опозиция в края на 1947 г. и приемането през 1948 г. на съветски тоталитарен модел на развитие.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и изборният процес 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов