|
ДС: Студенти възхваляват западната демокрация, хулят партийни ръководители ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Април 2021 20:32

alt

 

През втората половина на 70-те години на ХХ век студенти са си позволявали да говорят против линията на БКП, поради което са попадали в полезрението на Държавна сигурност.

Това разкрива документ от архивите на репресивния апарат на тоталитарния комунистически режим, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен отчет относно контраразузнавателната работа на отделение I на отдел II на Шесто управление на ДС през 1977 г. по линия на „Висши учебни заведения“.

Въпросната структура е част от управлението на ДС, което от 1967 г. е натоварено от комунистическата власт да следи за идеологическото влияние в българското общество, което определя като  идеологическа диверсия.

Наблюдението и преследването на младежта, включително и студентите във ВУЗ е част от дейността на Шесто управление на ДС.

В документа се посочва, че „болшинството си преподавателите и студентите от обслужваните ВУЗ стоят на правилни марксистко-ленински позиции“.

Независимо от това Шесто признава, че е имало преподаватели и студенти, които са изпаднали под влиянието на „идеологическата диверсия на противника“.

Те ставали изразители на „възгледи и прояви, несъвместими с нашата идеология“.

Според идеологическото управление на ДС някои от тях замисляли да напуснат НРБ (изменнически намерения), други „хулили“ социалистическата действителност и политическата линия на БКП, трети посещавали капиталистически посолства, а някои провеждали „анонимна вражеска дейност“.

В документа са коментирани прояви на конкретни студенти, както и мерките, които Шесто управление на ДС е взело срещу тях.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов