|
Офицер от Царство България, обект на ДС: Комунистическият възход ще остане в историята като най-голям морален упадък ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 14 Април 2021 13:26

alt

 

„Ние сме свидетели на голям комунистически възход, а историята пред нас ще го отчете като единственият най-голям упадък на обществения морал“.

Тази пророчески думи е казал през 1959 г. офицер в българската армия в Царство България, който след 9 септември 1944 г. е станал обект на Държавна сигурност и е бил следен заради „вражески изказвания“.

Името му е Никола Стефанов Алексов от Кюстендил, а прогнозата му, която 30 години по-късно се оказва напълно вярна, стига до нас благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност.

Документът, в който казаното от него е засечено от ДС, е строго секретна информация за агентурно-оперативната работа по линия на бивши царски офицери в окръга, който desebg.com публикува онлайн.

Става въпрос за Кюстендилски окръг, а справката е от 1959 г. Срещу въпросния бивш офицер Никола Алексов Държавна сигурност е водила общо наблюдателно дело, както срещу хиляди български офицери, попаднали под чистките на комунистическия режим след Деветосептемврийския преврат.

Към своя коментар, че един ден преди историята ще отчете комунистическия възход като единственият най-голям упадък на обществения морал“ Алексов е добавил: „За нас това е действителност – налага го животът, а утре за поколение всичко ще бъде смешно и чудно“.

Справката разкрива, че в края на 50-те години на миналия век в Кюстендилско ДС е констатирала, че „вражеската“ дейност на бившите офицери, рискували живота си за България, се изразява в коментари на международното положение, политиката на БКП.

Повечето от тях слушали западните радиостанции, защото „те казвали истината“.

Само в Кюстендилски окръг по това време са били разработвани 40 бивши офицери.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и офицерите от БНА 1944-1960”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

alt

alt

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов