|
Една седмица в соца (1988 г.): Обгазяване на Русе, „възродителен процес“, намалени заплати ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Април 2021 14:41

alt

 

Министърът на вътрешните работи е бил задължен да информира генералния секретар на БКП Тодор Живков за най-важните неща в страната, за които репресивният апарат в лицето на МВР-ДС е успявало да събере по агентурно-оперативен път.

Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично, строго секретна обзорна справка за периода 20-26 юни 1988 г. от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

Нейният първи екземпляр е предназначен за Тодор Живков, а документът е размножен в още три екземпляра – за министър-председателя Георги Атанасов, за началника на кабинета на Живков Милко Балев, и за смятания към онзи момент втори човек в БКП Чудомир Александров, член на Политбюро (впоследствие махнат от Живков, б.а.).

В обзорната справка е представено положението в Русе, чийто жители по това време са подложени на екологичен геноцид в резултат на системното обгазяване с хлор от химическия завод в Гюргево на отсрещния бряг на Дунав.

Посочено е недоволството на хората и оценката им за бездействието на партийното ръководство за разрешаването на проблема.

От документа става ясно, че МВР-ДС се опитвало да осъществява „оперативен контрол над нелоялно проявяващите се лица“.

В справката е засегнато и положението с „възродителния процес“. Посочено е, че Шуменско, Варненско, Бургаско, Хасковско и Пловдивско се проявявало „известен застой“ в работата по партийна и комсомолска линия.

Органите на ДС работили превантивно за разкриването на „по-остри враждебни прояви“.

Интерес представлява и информацията за намалени трудови възнаграждения на работници в системата на ж. п. в Пловдивско, в резултат на което те масово напускали.

За да се компенсира липсата им властите се принудили да въведат работа на три смени в намален състав, което било предпоставка за опасност от аварии.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов