|
ДС: Явява се като най-върл противник на ОФ властта и специално на компартията ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Април 2021 18:32

alt

 

„Изобщо Трифон Кунев се явява като най-върл противник на днешната ОФ власт, като в своите прояви не държи сметка за граници“.

Това е записала Държавна сигурност в справка за земеделския писател и публицист Трифон Кунев от февруари 1946 г., която desebg.com публикува онлайн.

По това време той е вестник „Народно земеделско знаме“, където води рубриката „Ситни, дребни като камилчета“, с която вбесява комунистическия режим и лично неговият лидер Георги Димитров.

Държавна сигурност донася, че той никога не е бил „честен отечественофронтовец“ и винаги е имал „неприязнено и подигравателно отношение към всички инициативи на ОФ и специално на РП (к)“.

За статиите в популярната му рубрика „Ситни, дребни като камилчета“ ДС пише, че е „венец от хули и обиди против днешния ред, правителството, ОФ партии и др.“

Няколко месеца по-късно след този документ, през юни 1946 г., Гуорги Димитров заявява, че такива като Трифон Кунев „трябва да отидат в архивата на историята, защото са ненужни и вредни“.

Няколко дни по-късно сатирикът е жестоко пребит в редакцията на „Народно земеделско знаме“, а впоследствие е вкаран в затвора, откъдето е освободен през ноември същата година, след като е избран за народен представител от опозицията.

След ликвидиране на Никола Петков и обединената опозиция през 1947 г. Кунев е осъден на 5 години затвор.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и политическите партии в България 1944-1949”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов