|
Въдворяват те в лагер и те заставят да подпишеш декларация, че няма да си против ОФ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Април 2021 20:28

alt
Мнозина въдворени в комунистическите трудови лагери без съд и присъда по политически причини лица са били задължавани да подпишат декларация, че се разкайват за своите „фашистки и противонародни деяния“ и ще работят на новата република (тоталитарния режим на БКП, б.а.), а ако се провинят срещу ОФ ще бъдат най-строго наказани.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява стандартна бланка на декларация, които въдворените в трудово-възпитателно общежитие „Ножарево“ са заставяни да подписват.

В случая декларацията е подписана от проф. Венелин Ганев, юрист, дипломат и правозащитник.

Абсурдното в случая, че той се разкайва за „фашистки и противонародни деяния“ при условие, че през 1941 г. се обявява против сключването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт, а след това е независим участник именно в Отечествения фронт.

Нещо повече, той е един от тримата регенти на невръстния Симеон II, избрани след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. и изпълнява тази длъжност до обявяването на Българи яза република през есента на 1946 г.

Той обаче се противопоставя на нарастването на властта на компартията и след като за кратко е въдворен в ТВО „Ножарево“ е принудително изселен в Дряново.

Преди това той е уволнен от Софийския университет и изключен от БАН.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и юриспруденцията 1944-1975”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

 

 

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов