|
ДС: С агент в Светия синод ще знаем всичко за духовенството ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 25 Април 2021 10:48

alt

 

„С агент в техните среди [Светия синод] ще знаем всичко по линия на духовенството“.

Това е докладвал разузнавач от Държавна сигурност, на когото е било възложено да вербува агент от средите на висшето ръководство на Българската православна църква.

Рапортът, който desebg.com публикува онлайн, е от лятото на 1947 г. и е адресиран до началника та отделение „А“ на ДС (политическото разузнаване).

От документа става ясно, че на разузнавача е поставена задача да посочи кандидат за вербовка в обект „Светия синод“.

Оперативният работник от ДС, който е работил по линия на духовенството, посочва, че Светият синод е „един от стълбовете на миналите фашистки режими и поддръжник на монархията в България“.

Известно е, че нито една партия, парламентарно мнозинство или монарх в Царство България не управлява с фашистка идеология, така както Мусолини в Италия или с програма, близка до националсоциализма в нацистка Германия, но това не пречи след 9 септември 1944 г. комунистическата диктатура да заклеймява своите противници като „фашисти“.

Светият синод е определен като „закрилник на реакция“ и „реакционен институт“.

В документа са изброени тогавашните митрополити с кратки характеристики от оперативния работник, като акцентът е поставен върху техните контакти със представители на Запада, както и коментари, правени срещу комунистическия режим.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов