|
Комунисти до Живков и Югов: Станахте червена буржоазия, живеете в разкош и морално падение ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Май 2021 13:46

alt

 

„Всичкото е да се обогатите, да ограбите колкото се може повече от гърба на нашите работници. Червената буржоазия е ненаситна, разкоша, в който живеете, моралното падение, в което сте изпаднали, не старание за изпълнение на плановете няма“.

Това е част от истинското положение при тоталитарното управление на БКП, казана на комунистическата върхушка от разочаровани от нея партийни членове с писмо, адресирано от „честни и стари партийци“ до Тодор Живков, Антон Югов и редакцията на в. „Работническо дело“.

То достига до нас благодарение на факта, че препис от него е запазен в архивите на Държавна сигурност, която е имала за задача да преследва и партийни членове, които изразяват несъгласие или си позволяват да критикуват висшето ръководство на компартията.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, е от 1960 г. С него партийната върхушка е обвинена, че „през зимата се консумира вмирисано замразено говеждо месо и няма нито грам свинско, а през лятото ни се дава пак замразено и вмирисано свинско месо“.

Първият секретар на БКП Тодор Живков и тогавашният комунистически премиер Антон Югов са разкритикувани, че има огромна разлика между възнагражденията на работниците и „хора от вашия ранг“.

Трудещите се взимали по 500, а върхушката по 5, 6, 8 и повече хиляди лева.

„Ние не помним да сме консумирали по-некачествени плодове и зеленчуци и на баснословни цени, както сега“, се казва още в документа.

Редовите комунисти, писали писмото, признават, че по време на буржоазния строй имало по-голяма грижа към децата със съответните детски надбавки отколкото при социализма.

Живков и сие са критикувани и за това, че реално плановете изобщо не се изпълнявали. „Това се пише само в пресата и чете по радиото“, заключават авторите на протестното писмо.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов