|
Държавна сигурност срещу дългите коси и брадите ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 24 Май 2021 20:57

alt

 

Още в края на 50-те години на ХХ век тоталитарният комунистически режим предприема акция срещу младите хора в България, които се опитват да се обличат, подражавайки на тогавашната западна мода („акцията срещу хулиганите“), а в началото на 70-те години репресивният апарат на БКП предприема други мерки срещу младежите с дълги коси и бради и такива, които се обличат „екстравагантно“.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна телеграма на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов до началниците на поделенията на МВР от 1973 г.

В нея е посочено, че „напоследък се увеличават гражданите, особено младежите, които се увличат по някои крайности на модата, несъвместими със здравия вкус и морал на нашия народ“.

„Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и ходят по улиците, парковете и други общодостъпни места с крайно неприлично облекло“, продължава секретната телеграма.

Министър Димитър Стоянов нарежда „да се пресичат тези увлечения и прояви“.

Той указва органите на МВР да подпомогнат комсомола и Отечествения фронт, както и други организации, в провеждането на „агитационно разяснителна работа срещу допуснатите модни увлечения и извращения от лица, които имат дълги, неприлични бради и коси“.

Наредено е онези, които не спазват предупрежденията „да се заставят от органите на МВР в срок от 24 часа да се приведат в приличен вид“.

Министърът заповядва началниците на поделенията в МВР да създадат необходимата организация за изпълнение на задачата, „която да приключи за 10 дни“.

Наредено е на репресивния апарат на БКП да заведе на отчет лицата с „неприличен външен вид“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 г.

 

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов