|
Държавна сигурност следяла туристите със стотици доверени връзки ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Юни 2021 16:06

alt

 

Извън агентурната си мрежа Държавна сигурност и разполагала и използвала стотици лица като доверителни връзки (ДВ) за проследяване на туристите в НРБ и обектите, свързани с туризма като хотели и ресторанти.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Ползването на ДВ от IV отделение на II отдел на Второто управление на КДС от месец април 1966 г.

Доверените връзки са били лица, които Държавна сигурност са ѝ оказвали съдействие и са сътрудничили без да бъдат регистрирали към нейния агентурен апарат.

От документа става ясно, че само към 1966 г. структурата към Второ управление (контраразузнаването) на Комитета за Държавна сигурност (Комитетът съществува в периода 1965-1969 г., б.а.), отговаряща по линия на туризма, е използвала над 130 ДВ.

Те са били на позиции в тогавашното Главно управление на туризма, както и в големите хотели „Балкан“, „Рила“, „България“, а също така и в някои от известните по онова време ресторанти – „Крим“, „Плиска“, „Славия“, бар „Астория“.

ДВ се използвали главно за настаняване на чуждестранните туристи на определени маси, при провеждането на различни технически мероприятия (като подслушване), изземване на литература, чието съдържание комунистическият режим е определял като „идеологическо“ или пък при установяването на стоки, носени с незаконна търговска цел.

Някои от доверените лица подавали и сигнали за подготвяни бягства на български граждани в чужбина.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов