|
След 9-ти септември комунистическият режим допуснал югославската УДБА до тайните на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 27 Юни 2021 07:55

alt

 

След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. дошлата на власт с помощта на съветската окупация Българска работническа партия (комунисти) дала първо достъп на югославските тайни служби (УДБА) до секретите на Държавна сигурност.

Този позорен факт признава самата българска Държавна сигурност в документ, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго поверителна справка за отношенията на българската Държавна сигурност с братските служби в страните с народна демокрация.

Документът на Дирекция Държавна сигурност е от 1949 г. и разкрива, че първите контакти със репресивни служби от други страни са тези на режима на Тито в тогавашната Югославия.

Те започват през 1946 г. и по всяка вероятност са под наставленията на лидера на висшия коминтерновски функционер и лидер на българската компартия Георги Димитров, който се връща в България то Москва през късната есен на 1945 г. и поема управлението на страната.

Известен факт е, че под диктовката на Сталин Димитров работи за реализиране идеята на съветския диктатор за създаването на Балканска федерация, чрез която Югославия да бъде задържана в орбитата на Кремъл за сметка на България, от която да бъде отцепена Пиринския край и превръщането ѝ в придатък на Югославия като автономна република.

Документът на ДС разкрива, че през 1946 г. в българската столица е пристигнал висш представител на югославското МВР, чрез когото е трябвало да бъдат установено сътрудничество между репресивните апарати на режимите в Белград и София.

На югославския представител на УДБА от българска страна е предоставен пропуск до МВР и Дирекцията на Държавна сигурност и контакти с „най-отговорните наши другари, което му позволяваше да се информира лично по много въпроси от нашата работа“, се посочва в справката на ДС.
Югославският представител на УДБА е бил в България до април 1948 г., когато връзките внезапно са били прекъснати и той е бил изтеглен.

Този разрив е в резултат на тежкия разкол, настъпил между Сталин и Тито през 1948 г., който довежда до изоставане на идеята от съветския диктатор за създаването на Балканска федерация на славянските народи.

Резкият завой влошава отношенията между НРБ и Югославия. ДС обаче се оказва изиграна, тъй като е подходила съвсем наивно към споделяне на част от своите тайни не само с представителя на УДБА в София, но и с югославската делегация, посетила България през февруари 1948 г.

„Поне от наша страна беше проявена искреност и те можаха да научат доста неща за работата ни“, посочва се в документа.

На делегацията на УДБА е била дадена „пълна възможност да се запознаят с организацията и методите на работа на органите“, се казва в справката.

В нея е описана информация и за първите контакти със тайните служби на комунистическия режим в Румъния, Чехословакия и Унгария.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и разузнавателните служби на страните от Източния блок 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2015 г.

 


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов