|
ДС: Манастирите са превърнати в прикритие на вражеска дейност ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 01 Юли 2021 21:07

alt

 

Още през 50-те години на ХХ век тоталитарният комунистически режим е определил манастирите като места, в които „контрареволюционни елементи“ извършват „вражеска дейност“.

Това разкрива документ от архива на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява писмо на началника на Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията ген.  Богдан Думков до окръжно управление на МВР – Благоевград от февруари 1956 г.

В него се посочва, че „враговете сред духовенството“ използват всички възможности като църковни служби, събори, конференции, групови и единични посещения на манастирите, религиозните хорове и др. да настройват вярващите към неизпълнение на „мероприятията на правителството, както и за разпространение на „вражески слухове и листовки“.

ДС отбелязва, че на много места в страната и в столицата по линия на православието са се включили „бивши царски офицери, бивши фабриканти, капиталисти и други вражески елементи“.

Подчертано е, че те са намерили прикритие в манастирите и необезпокоявани от органите на ДС извършвали „шпионска и контрареволюционна дейност“.

Наредено е да се засили „решително работата по манастирите“, като в тях се вербува агентура или се изпрати такава на ДС, за да „сме в състояние и знаем винаги какво се върши там“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 1. Българска православна църква 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов