|
Само в четири района ДС контролирала „възродителния процес“ с над 350 агенти ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 05 Ноември 2022 22:13

alt

 

Само в четири районни управления на МВР-ДС репресивният апарат на БКП е контролирал българските граждани от турски произход, попаднали под ударите на „възродителния процес“ с мрежа от над 350 агенти.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен доклад относно: Резултатите от проведено изследване на дейността на органите на ДС за укрепване, задълбочаване и развитие на възродителния процес.

Документът е от юни 1986 г., а изследването е извършено от ЦИОУ на МВР и е първото емпирично социологическо изследване за дейността на ДС при акцията за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ от комунистическия режим.

Изследването обхваща районите на Исперих (тогава Разградски окръг), Дулово (Силистренски окръг) и Момчилград, и Крумовград (Кърджалийски окръг).

„Предмет на изследването е степента, в която дейността на тези органи [на ДС] съответства на оперативната обстановка и подпомага укрепването, задълбочаването и развитието на този процес“, е посочено в доклада (Комисията по досиетата го публикува частично в един от своите документални сборници, б.а.).

От него става ясно, че в изследваните четири районни управления на МВР-ДС са събрани данни и анализирана дейността на общо 353 агенти. В Исперих те са 59, в Дулово – 69, в Момчилград – 114 и в Крумовград – 111 агенти.

ДС отчита, че голяма част от лицата, заведени по сигнали са профилактирани за „враждебна националистическа дейност – 46%, следвани от „подготовка за демонстрации и безредици – 12%, опити за бягство зад граница – 9%, „кражба и незаконно притежание на оръжие“ – 8%.

Документът е включен частнично в сборника „Държавна сигурност – административни, принудителни и наказателни мерки”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов