|
Скритите аварии, катастрофи и пожари при тоталитарния режим на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Ноември 2022 15:39

alt

 

Комунистическият тоталитарен режим в НРБ старателно е прикривал тежки производствени аварии, катастрофи с десетки жертви, пожари и трудови злополуки, които са ставали до 1989 г., но благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност днес истината за тях достига до нас.

Desebg.com публикува един от документите на ДС, в които е отчитана информация за тези проблеми, крити от обществото по време на режима на БКП.

Той представлява строго секретна информация относно: Възникналите през 1983-1984 г. извънредни произшествия в икономиката, нанесените от тях морални и материални щети и оперативна оценка на породилите ги причини.

Документът е от април 1985 г. и е подписан от зам.-началника на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и началник на управление „И“ (Икономическо) в него ген. Кирил Величков.

В строго секретната информация е подчертано, че „твърде често в различни сектори и звена на икономиката стават тежки аварии, катастрофи, пожари, трудови злополуки, бракуване на готова продукция и др.“

„Тези произшествия причиняват немалко човешки жертви и крупни морални и материални щети“, се посочва още там.

В документа се говори, че годишно тези „произшествия се изразяват в стотици милиони лева, а пагубното им влияние в икономиката има пряко отражение и върху сигурността на страната“.

По непълни данни в отчетения двугодишен период повече от 40 млн. лв., а загиналите са 210 души, като други над 2000 работници са преминали през лечение.

В строго секретната информация се дават сведения за самолетната катастрофа при Кривина, където загиват 50 души, а също така се съдържат подробности за аварии във ВЕЦ „Сестримо“, комбината за цветни метали „Д. Благоев“, в СМК „Л. Брежнев“ („Кремиковци“ б.а.), в ТЕЦ „Марица“ 3, складова база „Агромашинаимпекс“, пожар на кораб „Гоце Делчев“ и аварии на корабите „Копривщица“ и „Хан Аспарух“ и др.

Документът е включен с документалния сборник „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов