|
Скритите аварии, катастрофи и пожари при тоталитарния режим на БКП ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 06 Ноември 2022 15:39

alt

 

Комунистическият тоталитарен режим в НРБ старателно е прикривал тежки производствени аварии, катастрофи с десетки жертви, пожари и трудови злополуки, които са ставали до 1989 г., но благодарение на запазените архиви на Държавна сигурност днес истината за тях достига до нас.

Desebg.com публикува един от документите на ДС, в които е отчитана информация за тези проблеми, крити от обществото по време на режима на БКП.

Той представлява строго секретна информация относно: Възникналите през 1983-1984 г. извънредни произшествия в икономиката, нанесените от тях морални и материални щети и оперативна оценка на породилите ги причини.

Документът е от април 1985 г. и е подписан от зам.-началника на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и началник на управление „И“ (Икономическо) в него ген. Кирил Величков.

В строго секретната информация е подчертано, че „твърде често в различни сектори и звена на икономиката стават тежки аварии, катастрофи, пожари, трудови злополуки, бракуване на готова продукция и др.“

„Тези произшествия причиняват немалко човешки жертви и крупни морални и материални щети“, се посочва още там.

В документа се говори, че годишно тези „произшествия се изразяват в стотици милиони лева, а пагубното им влияние в икономиката има пряко отражение и върху сигурността на страната“.

По непълни данни в отчетения двугодишен период повече от 40 млн. лв., а загиналите са 210 души, като други над 2000 работници са преминали през лечение.

В строго секретната информация се дават сведения за самолетната катастрофа при Кривина, където загиват 50 души, а също така се съдържат подробности за аварии във ВЕЦ „Сестримо“, комбината за цветни метали „Д. Благоев“, в СМК „Л. Брежнев“ („Кремиковци“ б.а.), в ТЕЦ „Марица“ 3, складова база „Агромашинаимпекс“, пожар на кораб „Гоце Делчев“ и аварии на корабите „Копривщица“ и „Хан Аспарух“ и др.

Документът е включен с документалния сборник „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов