|
Държавна сигурност вербувала агенти сред военните, осъдени от „народния съд“ ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Ноември 2022 18:01

alt

 

Държавна сигурност се е стремяла да изгради агентурна мрежа в армията като вербува офицери, осъдени от „народния съд“, но с по-малки присъди.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад на ДС по военна линия за Пловдивска област за периода февруари-март 1946 г.

Изготвен е от разузнавач в групата в Държавна сигурност, натоварено със следенето на военните, а е адресиран до началника на отделение „А“ в Държавна сигурност (политическото разузнаване, създадено след 9 септември 1944 г., б.а.).

В доклада е дадено указание „да се завербуват секретни сътрудници между осъдените от Нар. Съд, но с малки присъди“.

Посочено е, че към онзи момент са вербувани двама секретни сътрудници, като единият от тях е бивш офицер, осъден и уволнен след 9 септември 1944 г.

Той е определен като „едно от най-доверените лица на опозицията, както в казармата, така и сред гражданите“. Другият агент е подофицер от 15-ти бомбардировъчен орляк в с. Крумово.

От документа става ясно още, че броженията и съпротивата срещу наложените по съветски тертип политически командира в българската армия е голямо.

Направено е заключение, че работата по военна линия не е достатъчна. Отправена е критика, че не е търсена отговорност на служителите, които не изпълнявали задълженията си.

Даден е и пример как някои от разузнавачите от ДС са ходили на кино през работно време, а други „претупват материалите и работата запира“.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов