|
В защита на соц икономиката: ДС търси лична отговорност на стопанските ръководители ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Ноември 2022 18:27

alt

 

В стремителната спирала на поредния, трети фалит на НРБ, в която навлиза страната в резултат на некадърното управление на БКП начело с Тодор Живков в средата на 80-те години, Държавна сигурност се е мъчила да защитава икономиката на комунистическия режим, натоварвайки се с абсурдни задачи.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретни Мероприятия на МВР по изпълнение на решението на Политбюро на ЦК на БКП от 18 април 1984 г. и задачите, произтичащи от Националното съвещание с партийния, държавния, стопанския и обществен актив, проведено на 16 май 1985 г. по охраната и защитата на икономиката.

Документът е утвърден от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов.

В него е набелязана промяна на нормативната уредба от Министерския съвет, с която промяна конкретно да се регламентира „личната отговорност на стопанските ръководители и други длъжностни лица при неизпълнение или нарушение на задълженията, произтичащи от нормативните актове по охраната и безопасността на социалистическата собственост“.

МВР-ДС настоява и за промяна в Закона за народното здраве за „усъвършенстване на системата за настаняване на принудително лечение на психично болни, алкохолици и наркомани“.

В документа се говори за бригадната организация на труда и осигуряване на „необходимата заинтересованост на трудовите колективи по повишаване на бдителността и защитата на икономиката“.

МВР-ДС предлага да се създаде специален орган, който да извършва проверки за изпълнение на взетите от Политбюро мерки в различните ведомства.

Абсурдните и типични за тоталитарния режим на БКП предложения се разполагат на цели 7 страници.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов