|
ДС крала западни технологии, които соц икономиката не успявала да внедри ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2023 16:04

alt

 

Държавна сигурност е крадяла западни технологии в областта на химическата промишленост, фармацевтиката, строителните материали и електрониката, които обаче не са могли да бъдат внедрени в соц икономиката или са срещали трудности за реализацията им.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: По-важна документация, придобита от научно-техническото разузнаване, чието внедряване в производството е затруднено или се забавя.

Документът е от 1974 г. и в него са описани редица случаи на неуспех при използването на откраднати от ДС технологии.

Още в началото на Студената война в края на 40-те години на ХХ век Западът налага на страните от тоталитарния съветски лагер ембарго над технологиите, които развива и използва.

За да заобиколи това ембарго съветското ръководство възлага на КГБ да извършва кражби на западни технологии чрез тайни операции и с тях да подпомага съветската планова икономика.

За целта в КГБ се създава едно от най-мащабните управления „Т“ (научно-техническо разузнаване). Тоталитарните тайни служби в останалите страни от Източния блок, включително и България, също развиват по съветски образец подобни структури.

В България научно-техническото разузнаване е сформирано към Първо главно управление на ДС (разузнаването), а през 1980 г. то е издигнато в самостоятелно Управление „Научно-техническо разузнаване“ (УНТР) в рамките на ПГУ-ДС.

Публикуваният документ разкрива неуспешните реализации на открадната документация и щамове за производство на итаконова и глюконова киселина.

Също така не е внедрена технология и щамове за производството на дефицитния по това време пеницилин – Ж, който дотогава е получаван от СССР, но Москва е преустановила вноса.

Подобен проблем е описан и с внедряването на щам на микробиален препарат за растителна защита „диспарин“.

Проблем се е получил и с открадната технология за производство на перлитни плочи, а също така и уплътнителни телефонни системи с импулсно-кодова модулация.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и научно-техническото разузнаване”, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов