|
Изобщо как търпите в телевизията и радиото да има само 11 агенти?! ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Февруари 2023 16:08

alt

 

Министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, който е и пряк ръководител на Държавна сигурност, е избухнал в пристъп на недоволство за слабата агентура работа на ДС в телевизията и радиото.

Това е станало през 1974 г. по време на обсъждане на проблемите в отдела в Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, на който е възложено до следи медиите.

Случаят е документиран в строго секретни бележки от изказвания на ръководството по време на заслушването на отдел 01, състояло се на 9-10 октомври 1974 г., които desebg.com публикува онлайн.

Говорейки за необходимостта за изучаване на лицата, които са изпращани на Запад на специализации, дали техните политически възгледи не са „деформирани“ и за повишаване на сигурността на сградата на Комитета за телевизия и радио министър Димитър Стоянов изведнъж заявява:

„Не мога да разбера защо в отдела се търпи положението в Българската телевизия и радио да има само 11 агенти“.

И продължава, че „ясно не сме направили достатъчно задълбочени изводи от събитията в другите социалистически страни“.

Очевидно той има предвид събитията в Чехословакия, където за един известен период средствата за масово осведомяване подкрепят Пражката пролет и са против съветските окупатори, които водят войските на СИВ при смазването ѝ през лятото на 1968 г.

„При това положение ми се струва, че другарите от отдела в период от 6-7 месеца трябва да се заловят за работа и към края на второто полугодие на 1975 г. да се почувства осезаема вербовъчната работа“, са неговите ясни указания.

В обсъждането на работата на отдел 01 на Шесто управление на ДС, който се занимава със следенето на творческите съюзи и медиите, участва и ръководителят на представителството на КГБ в България ген. Иван Савченко, както и съветският съветник към идеологическото управление на ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и средствата за масова информация 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов