|
ДС: Да не допуснем под никакъв предлог провал в изпълнението на плана ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Февруари 2023 14:34

alt

 

През 70-те и 80-те години на ХХ век на Държавна сигурност е ѝ вменена и задачата да „оказва помощ“ на плановата икономика, като част от отговорностите ѝ са били да следи за изпълнението на спусканите от партийната върхушка нареждания и указания.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно окръжно до началниците на окръжните управления на МВР-ДС по повод решение на Политбюро на ЦК на БКП и инструктажа на национално съвещание на партийния, държавния, стопанския и обществения актив по повод неотложните задачи по изпълнение на плана за 1985 г.

За „оперативното обслужване“ на икономиката отговаря управление „И“ (икономическо) в структурата на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

През 1986 г. управление „И“ е издигнато в самостоятелно Четвърто (икономическо) управление на ДС, а негов началник е ген. Кирил Величков.

През 1985 г. НРБ е вкарана от волунтаристичното управление на БКП начело с Тодор Живков в поредна икономическа криза. Въведен е режим на тока, а за проблемите компартията се оправдава с „неблагоприятните природно-климатични условия“.

Управление „И“ във ВГУ посочва, че „на редица места има успокоение, принизена взискателност и чувство на отговорност“.

„Изпълнението на плана за първите пет месеца на годината е крайно незадоволително“, продължава с констатациите ДС.

Отчетено е и изоставане на производителността на труда. „Ефектът на внедрените научно-технически постижения е много нисък от предвидения“, посочва още ДС.

Главната задача, която икономическото подразделение в ДС си поставя е мобилизация на „партията и всички трудещи се“, за да не се допусне „под никакъв предлог провал в изпълнението на плана“ за 1985 г. и за осмата петилетка.

Само 4 години по-късно, през ноември 1989 г., Петър Младенов, който тогава е сменил Тодор Живков като генерален секретар на БКП и председател на Държавния съвет, признава пред ръководството на МВР-ДС, че „картината в икономиката е потресаваща“ и „след 1983 г. сме на минус“.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов