|
Да всяват недоверие в членовете на БКП и против ръководителите на компартията и КПСС ПДФ Е-мейл
Документи - МВР
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Февруари 2023 17:04

alt

 

През октомври 1956 г., когато в Унгария избухва народното въстание срещу комунистическия режим, в България в ефира започва да предава нелегална радиостанция, която се назовава „Христо Ботев“.

Тя започва да излъчва от името на членове на комунистическата партия, които се определят като „комунисти националисти“, които са против развитието на страната на основата на съветския опит.

Това разкриват документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com.

Той представлява строго секретна справка относно: Предавания на вражеската радиостанция „Христо Ботев“ от 1958 г.

В документа се предлага да се открие разработка на нелегалната радиостанция, която по име копира официалното радио „Христо Ботев“.

Тя трябва да се води от Трето секретно политическо управление на ДС за борба срещу контрареволюцията (предшественик на създаденото през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия).

Посочено е, че „вражеската“ радиостанция заблуждава слушателите, че са привърженици на комунизма, но посочват „грешките в социалистическото строителство“.

„Всъщност обаче те целят да всеят недоверие в членовете на БКП и безпартийните маси, и насочването им против ръководителите на БКП и КПСС“ (комунистическата партия на Съветския съюз, б.а.).

Сред грешките, които радиостанцията посочва, са въвеждането отново на сталински методи след Априлския пленум и изразходването на средства за бюрократичен апарат и многобройна милиция.

Нелегалната радиостанция „Христо Ботев“ се обявява против ръководната роля на БКП и свобода на стопанския, културния и обществен живот.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов